Zelený čaj
Zelený čaj má významné zdraviu prospešné vlastnosti, a to hlavne v prevencii rakoviny, hypertenzie, zvýšenej hmotnosti, astmy, zubného kazu, a ďalších závažných chorôb. Zložky zeleného čaju taktiež pomáhajú pri znižovaní nadváhy prostredníctvom antioxidantov, ktoré zrýchľujú metabolizmus. Okrem liečebných účinkov má zelený čaj aj účinky podporujúce sviežosť mysle a oddialenie únavy.
Je potrebné zdôrazniť, že pitie zeleného čaju nie je to isté, ako extrakt zo zeleného čaju. Rozdiel je v množstve účinných látok. Extrakt zo zeleného čaju je akýmsi koncentrátom účinných, zdraviu prospešných látok bez ostatných zložiek vyskytujúcich sa v čajových lístkoch. Extrakt je prírodný a neškodný.
Priaznivé účinky extraktu zeleného čaju, ktorý je obsiahnutý vo výrobku ACIDOFIT pomôžu Vášmu telu dosiahnuť rovnováhu a vďaka antioxidačným účinkom ochránia vaše bunky pred poškodením a teda aj pred vznikom rakoviny.
Účinky zeleného čaju a čajového výťažku
- Upravuje vysoký krvný tlak, odbúrava škodlivý cholesterol a upravuje pomer LDL a HDL cholesterolu v krvi
- Napomáha prevencii rakoviny – obsiahnuté polyfenoly účinkujú ako prevencia
- Posilňuje kosti prostredníctvom fluoridov a flavonoidov, ktoré obsahuje
- Je silný antioxidant – ocraňuje všetky bunky a teda i orgány pred poškodením
- Napomáha pri chudnutí – odbúrava tuk v pečeni, čím uvoľňujú viac energie pre svalovú činnosť. Dochádza tak k rýchlejšiemu spaľovaniu.
- Má povzbudzujúce účinky – obsahuje významný podiel kofeínu (vyšší ako v káve). Preto pôsobí osviežujúco a odporúča sa piť pri vysokej záťaži organizmu a psychicky náročných úkonoch.
- Pôsobí protizápalovo a antibakteriálne v ústnej dutine, zabraňuje vzniku zubého kazu
- Čistí organizmus od toxínov, tým že podporuje činnosť obličiek
Zelený čaj je bohatým zdrojom EGCG (anitoxidant). Tento antioxidant je 25-100 krát silnejšíako vitamíny C a E, ktoré sú vo všeobecnosti považované za veľmi účinné antioxidanty. Jedna šálka zeleného čaju prevýši množstvo antioxidantov obsiahnuté v porcii brokolice, špenátu, mrkvy alebo jahôd.
Zelený čaj obsahuje, v závislosti od druhu, 30 až 70 mg kofeínu na jednu šálku. To predstavuje polovičné množstvo ako v šálke kávy. Účinok kofeínu v zelenom čaji má však neagresívny, dlhší a prirodzenejší účinok ako káva.
Zelený čaj obsahuje
- Vitamíny (C, B2, D, K, E a ďalšie)
- Alkaloidy (kofeín, teofylín, teobromín)- zodpovedné za psychicdkú i fyzickú sviežosť
- Minerály a stopové látky (fosfor, železo, vápnik, sodík, síra, selén, mangán, flour…)
- Flavonoly
- Triesloviny (pomáhajú pri krvácaní, reume, vysokom krvnom tlaku….)
Rozdiel medzi zeleným a čiernym čajom: Oba čaje pochádzajú z jednej rastliny a to Camellia sinensis. Rozdiel je v spracovaní surových čajových lístkov. Zelený čaj sa spracováva horúcou parou a čierny vzniká fermentáciou (kvasením).
Negatíva
Je len jedno a to nespavosť. Pri nadmernom požití zeleného čaju sa môže stať, že budete svieži aj počas noci.