Zoznam zásadotvorných a neutrálnych potravín pre naše telo

Zoznam zásadotvorných a neutrálnych potravín

Musíme si uvedomiť, že pre rovnováhu organizmu je dôležitý príjem jednak zásadotvorných, tak aj kyselinotvorných potravín, kde musia prevažovať zásadotvorné v odporúčanom pomere 3:1. Produkty živočíšneho charakteru sú všeobecne vysoko kyselinotvorné a obilniny sú stredne kyselinotvorné. Ak sa však jedia spolu s neutrálnymi alebo zásadotvornými strukovinami, zeleninou alebo ovocím, sú nielen zdrojom proteínov s dobre vyváženou zmesou aminokyselín, ale táto kombinácia pôsobí celkovo zásadotvorne. Sušené ovocie spolu s väčšinou ovocia a zeleniny sú najviac zásadotvorné.

Acidobázická rovnováha

  • TEKUTINY

    bylinkový čaj, zelený čaj, čaje lapacho, čaje z lucerny siatej, čaje z pestreca mariánskeho, minerálka (bez oxidu uhličitého), ovocné a zeleninové šťavy

  • OVOCIE

    ananás, banán, broskyne, citróny, čerešne, černice, čučoriedky, dule, hrušky, jablká, jahody, maliny, marhule, mirabelky, orechy, pomaranč, ríbezle, šípky, vodový melón

  • ZELENINA

    baklažán, brokolica, cesnak, cibuľa, cukina, kukurica, cvikla, zelená fazuľka, fenikel, zelený hrášok, kaleráb, kapusta, karfiol, kel, kôpor, ľadový šalát, mrkva, petržlen, pór, rajčiaky, reďkovka, ružičkový kel, sójové klíčky, špargľa, špenát, zeler, artičoky

  • SACHARIDY

    pšeno, pohánka, naklíčená pšenica, krupica, ryža (natur), zemiaky, zemiaková polievka, zemiakové knedle, zemiaková voda, šošovica, sója, cícer

  • BIELKOVINY

    cmar, jogurt so živou kultúrou, kyslá smotana, acidofilné mlieko, kefír, tvaroh (netučný), hovädzie plátky, husacie prsia, kuracie mäso, morčacie mäso, srnčie stehno

  • TUKY

    kvasnice, ľanové a sezamové semeno, slnečnicový olej, mandle, lieskové orechy, para orechy, mletý kokos, slnečnicové, tekvicové semienka

Ďalšie články

Mojito s Acidofitom
Pitný režim v športe
Prekyslenie organizmu
Svalové kŕče
Odkyslenie organizmu